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千葉大学学術成果リポジトリ
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このアイテムのアクセス数:
902
件
(
2024-03-29
10:10 集計
)
閲覧可能ファイル
ファイル
フォーマット
サイズ
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説明
S18808824-71-P017-SAK
pdf
904 KB
3,048
基本情報
データ種別:学術成果リポジトリ
タイトル
児童の平日と休日の昼食摂取状況に関する比較分析 : 児童の食生活における学校給食の影響評価
タイトルの別表記
Comparative Analysis of Children's Diet Intake at Lunch on Weekday and Weekend : Evaluating Impact of School Lunch on Children's Dietary Behavior
作成者
坂井, 美咲
大江, 靖雄
作成者ID
1000060302535
研究者リゾルバ
石田, 貴士
作成者ID
1000030623467
研究者リゾルバ
櫻井, 清一
作成者ID
1000060334174
研究者リゾルバ
作成者の別表記
SAKAI, Misaki
OHE, Yasuo
1000060302535
研究者リゾルバ
ISHIDA, Takashi
1000030623467
研究者リゾルバ
SAKURAI, Seiichi
1000060334174
研究者リゾルバ
内容
[抄録] 本論では児童の平日と休日の昼食摂取状況を比較し,児童の食生活における学校給食の役割を解明した.データは松戸市内の小学校で実施した児童146名への質問紙調査と給食運営に関する資料より収集した.栄養素の視点からみると,休日は食塩が過剰である一方,カルシウム,ビタミンB1,食物繊維が不足していた.食品群の視点からみると,休日はパン,麺類,肉類が過剰である一方,牛乳,いも類,豆製品,種実類が著しく不足していた.また料理の皿数が多く,夕食を両親とそろって食べている児童は休日の昼食でより多く野菜を摂取していた.分析結果から,児童は平日には学校給食でバランスの良い昼食をとっているが,休日の食事バランスは相対的に良くないことが明らかになった
[Abstract] This paper investigates the characteristics of children?s dietary intake by comparing the diet at lunch on weekdays and weekends at home and clarifies the role of school lunch in children?s dietary behavior. Data were collected by a questionnaire survey administered to 146 children in an elementary school and from documents on school lunch management in Matsudo city. The following results were obtained. On the nutritional level, on weekends children overconsumed salt while insufficient amounts of calcium, vitamin B1 and dietary fiber were consumed. Concerning the variety of food groups, children overconsumed bread, noodles and meat on weekends, but adequate consumption of milk, potatoes, bean products and seeds was lacking. Children who ate various types of dishes and ate dinner with parents consumed more vegetables at lunch on weekends. Those results imply that children are eating a well-balanced school lunch but an unbalanced lunch on weekends from the viewpoint of nutrition and food group variety.
ハンドルURL
https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/103119/
フルテキストへのリンク
https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/103119/S18808824-71-P017-SAK.pdf
公開者
千葉大学大学院園芸学研究科
公開者の別表記
Chiba University. Graduate school of Horticulture
NII資源タイプ
学術雑誌論文
ISSN
1880-8824
NCID
AA12123127
掲載誌名
食と緑の科学 = HortResearch
巻
71
開始ページ
17
終了ページ
27
刊行年月
2017-03-31
selfDOI
10.20776/S18808824-71-P17
著者版フラグ
publisher
カテゴリ
食と緑の科学
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コンテンツの種類
雑誌掲載論文 Journal Article
DCMI資源タイプ
text
ファイル形式 [IMT]
application/pdf
言語 [ISO639-2]
jpn
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