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千葉大学学術成果リポジトリ
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2025-06-24
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KJ00004280103
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59
基本情報
データ種別:学術成果リポジトリ
タイトル
日本芝の実生繁殖に関する基礎的研究 : 第1報 種子の稔不稔率と選種法について
タイトルの別表記
Fundamental Researches on Propagation of Japanese Lawn Grasses by Means of Seedlings : I. On Percentage between Matured and Empty Seeds and Seed Selecting Methods.
作成者
本多, 侔
作成者の別表記
HONDA, Hitoshi
内容
昭和27年度に於て, 日本芝の実生繁殖に関する基礎的研究の一部として, 種子の稔実, 不稔実の実態を調査した.同時に適切なる選種法を見出す事並にその確実性を検討した.材料は野芝で栽培品と野生品とを用い, 選種はアルコール選と風選の方法をとつた.1.従来日本芝の実生繁殖は不可能とされる程不稔実種子が多いとされていたが, 本実験により相当高い稔実率を示す事がわかつた.2.野芝についてみるに, 稔実率は最高93.7%(野生), 最低77.9%(栽培), 平均86.3%であり, これは十分に実用に供し得られる値であつた.3.栽培, 野生の両者間では野生品が高く, 熟度との関係では, 熟度の進んだもの程稔実率は高かつた.4.アルコール選種法によれば, 濃度65〜85%に於て沈下したものをとれば, 完全に稔実種子を得られ, それは稔実種子全体の71.8%(最高86.3%, 最低57.3%)であつた.5.風選によれば250cm/秒に於て, 落下距離30cm迄のものをとれば, 完全に稔実種子を得られ, それは稔実種子全体の91.5%(最高94.74%-, 最低88.3%-)であり, 実用上大量選種に適したものと云う事が出来よう.
The author investigated the actual state of empty and matured seeds as a part of the fundamental researches concerning the propagation of japanese lawn grasses by means of seedlings in 1951, and at the same time he examined into the reliability of the pertinent selecting methods of seeds, which he had selected from among many methods. In this case wild and cultured varieties of Zoysia japonica STEUD. were employed, the selection of seeds being practised by alcoholic and wind selection methods. 1. It has generally been considered up to now that empty seeds will be produced so much in case of seedling propagation of Japanese lawn grasses that the propagation method is almost impossible, but a considerably high percentage of matured seeds has been obtained by this experiment. 2. The maximum and minimum percentages of matured seeds of Zoysia japonica STEUD. were 93.7% (wild plants) and 77.9% (cultured plants) respectively, and averaged 86.2%, which shows a satisfactory result for the practical use of seedlings. 3. As for the maturity percentage the wild variety is the better of the two. The higher maturity percentage was obtained by the early ripened seeds than the other. 4. All the seed were matured seeds which sank into the bottom in case of alcoholic method of 65〜85 percentage solution, the amount was 71.60f the total matured seeds. (86.3Invalid or incomplete multibyte or wide characterax. value and 57.3Invalid or incomplete multibyte or wide characterin. volue.) 5. In case of wind selection of 250cm/sec the seeds which travelled less than 30cm from the dropped place of seeds were all matured ones, the amount of which was 91.527777735000f the matured seed. (94.74Invalid or incomplete multibyte or wide characterax. value and 88.3Invalid or incomplete multibyte or wide characterin. value.)
ハンドルURL
https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/900025772/
フルテキストへのリンク
https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/900025772/KJ00004280103.pdf
公開者
千葉大学園芸学部
NII資源タイプ
紀要論文
ISSN
0069-3227
NCID
AN00142658
掲載誌名
千葉大学園芸学部学術報告
巻
2
開始ページ
1
終了ページ
7
刊行年月
1954-09-30
著者版フラグ
publisher
カテゴリ
食と緑の科学
その他の情報を表示
作成者 (ヨミ)
ホンダ, ヒトシ
日本十進分類法 (NDC)
620
コンテンツの種類
紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ
text
ファイル形式 [IMT]
application/pdf
情報源
The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 [ISO639-2]
jpn
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