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千葉大学学術成果リポジトリ
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2025-06-18
13:46 集計
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説明
KJ00004280647
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229 KB
32
基本情報
データ種別:学術成果リポジトリ
タイトル
Effect of Temperature on Fatty Acid Composition of Mitochondrial Membrane in Tomato Fruits during Storage
タイトルの別表記
トマト果実のミトコンドリア膜の脂肪酸組成におよぼす貯蔵温度の影響
作成者
Ogura, Nagao
Abe, Yuko
Nakagawa, Hiroki
Takehana, Hidetaro
作成者の別表記
阿部, 雄幸
竹花, 秀太郎
内容
緑白熟期のトマト果実を4, 33℃および室温にそれぞれ貯蔵し, ミトコンドリア膜の脂肪酸組成の変化を検討した.主な脂肪酸は, パルミチン酸, リノール酸, およびリノレイン酸であった.室温貯蔵の果実では, 追熟に伴い全脂肪酸に対する不飽和脂肪酸の割合は減少の傾向がみられ, 33℃貯蔵果実では, その減少傾向は室温貯蔵の果実より顕著であった.4℃貯蔵果実では対照的に不飽和脂肪酸の割合が大きくなる傾向が認められた.
Effect of temperature on fatty acid composition of mitochondrial membrane in tomato fruit during storage. Nagao OGURA, Yuko ABE, Hiroki NAKAGAWA and Hidetaro TAKEHANA Faculty of Horticulture, Chiba University, Matsudo, Japan. Tech. Bull. Fac. Hort. Chiba Univ., No.25: 35-38, 1977. Tomato fruits were harvested at mature green stage and stored at 4, 33℃ and room temperature. The changes in the fatty acid composition of mitochondrial membrane of these fruits during storage were studied. The fatty acid in the mitochondrial membrane was rich in palmitic, linoleic, and linolenic acid, and they occupied about 900f total fatty acid. The ratio of unsaturated fatty acid to total fatty acid (UFA/TFA ratio) was 66.2-1073764496n mature green stage of fruit. UFA/TFA ratio was progressively decreased during ripening at room temperature and this tendency was strengthened at 33℃. UFA/TFA ratio, however, was increased during storage at 4℃.
ハンドルURL
https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/900026076/
フルテキストへのリンク
https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/900026076/KJ00004280647.pdf
公開者
千葉大学園芸学部
NII資源タイプ
紀要論文
ISSN
0069-3227
NCID
AN00142658
掲載誌名
千葉大学園芸学部学術報告
巻
25
開始ページ
35
終了ページ
38
刊行年月
1977-12-10
著者版フラグ
publisher
カテゴリ
食と緑の科学
その他の情報を表示
作成者 (ヨミ)
アベ, ユウコウ
タケハナ, ヒデタロウ
日本十進分類法 (NDC)
620
コンテンツの種類
紀要論文 Departmental Bulletin Paper
DCMI資源タイプ
text
ファイル形式 [IMT]
application/pdf
情報源
The technical bulletin of Faculty of Horticulture, Chiba University
言語 [ISO639-2]
eng
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