ログイン
English
千葉大学学術成果リポジトリ
ブラウズ
著者
刊行年(西暦)
雑誌名
資料種別
ランキング
アクセスランキング
ダウンロードランキング
その他
アカデミック・リンク・センター/附属図書館HP
千葉大学HP
このアイテムのアクセス数:
185
件
(
2025-03-13
10:23 集計
)
閲覧可能ファイル
ファイル
フォーマット
サイズ
ダウンロード回数
説明
20150312_WATANABE_Masami
pdf
1.64 MB
73
基本情報
データ種別:学術成果リポジトリ
タイトル
Profiling contents of water-soluble metabolites and mineral nutrients to evaluate the effects of pesticides and organic and chemical fertilizers on tomato fruit quality
作成者
WATANABE, Masami
Ohta, Yuko
SUN, Li-Cang
Motoyama, Naoki
Kikuchi, Jun
作成者の別表記
ワタナベ, マサミ
渡辺, 正巳
オオタ, ユウコ
孫, 立倉
モトヤマ, ナオキ
本山, 直樹
キクチ, ジュン
菊地, 淳
キーワード等
chemical fertilizers
1H-13C HSQC
mineral nutrients
metabolites
NMR profiling
organic fertilizers
pesticides
tomato
内容
In this study, the contents of water-soluble metabolites and mineral nutrients were measured in tomatoes cultured using organic and chemical fertilizers, with or without pesticides. Mineral nutrients and water-soluble metabolites were determined by inductively coupled plasma-atomic emission spectrometry and 1H nuclear magnetic resonance spectrometry, respectively, and results were analyzed by principal components analysis (PCA). The mineral nutrient and water-soluble metabolite profiles differed between organic and chemical fertilizer applications, which accounted for 88.0% and 55.4%, respectively, of the variation. 1H -13C-hetero-nuclear single quantum coherence experiments identified aliphatic protons that contributed to the discrimination of PCA. Pesticide application had little effect on mineral nutrient content (except Fe and P), but affected the correlation between mineral nutrients and metabolites. Differences in the content of mineral nutrients and water-soluble metabolites resulting from different fertilizer and pesticide applications probably affect tomato quality.
ハンドルURL
https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/900118526/
フルテキストへのリンク
https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/900118526/20150312_WATANABE_Masami.pdf
公開者
ELSEVIER SCI LTD
NII資源タイプ
プレプリント
ISSN
0308-8146
掲載誌名
FOOD CHEMISTRY
巻
169
開始ページ
387
終了ページ
395
刊行年月
2015-02-15
DOI(出版者版)
10.1016/j.foodchem.2014.07.155
著者版フラグ
author
その他の情報を表示
コンテンツの種類
プレプリント Preprint
DCMI資源タイプ
text
ファイル形式 [IMT]
application/pdf
言語 [ISO639-2]
eng
関連情報 (isVersionOf) [URL]
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614012217
トップページへ戻る