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千葉大学学術成果リポジトリ
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51
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(
2025-05-18
09:35 集計
)
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説明
S13482084-72-P333
pdf
404 KB
157
基本情報
データ種別:学術成果リポジトリ
タイトル
メカジキ加熱肉の歩留まりとテクスチャーに加熱温度と振り塩が及ぼす影響
タイトルの別表記
Effects of Heating Temperature and Sprinkled Salt on the Yield and Texture of Cooked Swordfish Meat
作成者
米田, 千恵
作成者の別表記
YONEDA, Chie
キーワード等
メカジキ
加熱歩留まり
テクスチャー
swordfish
cooking yield
texture
内容
[要約] 加熱温度と振り塩操作が加熱魚肉の歩留まりやテクスチャー特性に及ぼす影響についてメカジキ肉を用いて調べた。メカジキ生肉に2%食塩を振り塩して30分間放置後,65℃および85℃で60分まで加熱した。加熱肉について,加熱前後の重量変化率,水分含量,保水性(遠心流出率,圧搾肉汁率),テクスチャー特性を測定した。重量変化率は振り塩の有無,加熱温度の違いで有意差がみられ,加熱温度が高いほど重量が保持され,塩の存在で重量が保持された。85℃加熱においては振り塩有り試料の方が表面の硬さが弱く,塩の有無がテクスチャーに大きく影響していた。一方で65℃加熱試料は振り塩操作で重量が保持されたが,全体の硬さや保水性に顕著な違いはなかった。
[SUMMARY] The effects of heating temperature and salting operation on the yield and texture characteristics of cooked fish meat were investigated using swordfish meat. Raw swordfish meat was sprinkled with 2% salt( sodium chloride), left for 30 minutes, and then heated at 65℃ and 85℃ for up to 60 minutes. The weight change rate, moisture content, water holding capacity (outflow due to centrifugation, outflow due to pressing), and texture characteristics of the cooked meat were measured. There was a significant difference in the rate of weight change depending on sprinkled salt and the heating temperature; the higher the heating temperature, the more the weight was retained, and the presence of salt meant that the weight was retained. When heated to 85℃, the surface hardness of the sample with sprinkled salt was weaker, and the presence or absence of salt had a large effect on the texture. Although the weight of the sample heated to 65℃ was maintained due to the presence of salt, salt had no effect on the overall hardness or water retention of the meat.
ハンドルURL
https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/900122387/
フルテキストへのリンク
https://opac.ll.chiba-u.jp/da/curator/900122387/S13482084-72-P333.pdf
公開者
千葉大学教育学部
公開者の別表記
Chiba University. the Faculty of Education
NII資源タイプ
紀要論文
ISSN
1348-2084
NCID
AA11868267
掲載誌名
千葉大学教育学部研究紀要 = Bulletin of the Faculty of Education, Chiba University
巻
72
開始ページ
333
終了ページ
336
刊行年月
2024-03-01
selfDOI
10.20776/S13482084-72-P333
著者版フラグ
publisher
カテゴリ
教育学部研究紀要
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DCMI資源タイプ
text
ファイル形式 [IMT]
application/pdf
言語 [ISO639-2]
jpn
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